Haber

Avustralya Başbakanı Albanese ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için Çin’i ziyaret etti

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, son yıllarda siyasi anlaşmazlıklar, ithalat engelleri ve bölgesel savunma ittifakları nedeniyle gerginliğe sürüklenen çıkarları yeniden yönlendirmek amacıyla Çin’e resmi bir ziyarette bulundu.

Bugün Pekin’de Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelen Albanese, 7 yıl aradan sonra Çin’i ziyaret eden ilk Avustralyalı lider oldu.

Albanese’nin ziyareti, Avustralya’nın 2020 yılında Çin’de ortaya çıkan Kovid-19 salgınının kökenlerine ilişkin bağımsız bir soruşturma talebinde bulunmasıyla bozulan ilişkilerin normalleşmesine yeni bir adım ekledi.

Avustralya Başbakanı, Başkan Xi ile yaptığı görüşmede, Çin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyüyüp dünyaya açılmasının Avustralya’nın çıkarına olduğunu, ikili ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesi, artırılması için birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve temiz enerji, iklim değişikliği ve diğer alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi. diye vurguladı.

İki ülkenin farklı siyasi sistemlere sahip olduğunu ve bu nedenle görüş farklılıkları olabileceğini ancak bunun ilişkileri belirlememesi gerektiğini belirten Albanese, “Geniş ortak çıkarlara sahip Avustralya ve Çin için diyalog ve işbirliği doğru seçim olacaktır. ” söz konusu.

“Asya-Pasifik’in istikrarsızlaşmasına karşı uyanık olmalıyız”

Çin Devlet Başkanı Xi, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümünde iki ülkenin bazı sorunların üstesinden geldiğini ve “ilişkilerinin yeniden doğru gelişme ve ilerleme yönüne girdiğini” ifade etti.

Çin ile Avustralya arasında tarihi bir düşmanlık veya temel bir çıkar çatışması bulunmadığına işaret eden Xi, “Zamanın trendini takip etmeli, ortak çıkarlardan hareket etmeli ve iki ülkenin birbirine eşit davrandığı bir ilişki kurmalıyız. farklılıklarını koruyun, ortak zemin arayın ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği yapın.” Bu kelimeyi kullandı.

Xi, Asya-Pasifik’te dışlayıcı hizipler, grup politikaları ve bloklar arası çatışma yaratma girişimlerini eleştirerek, bu girişimlerin çağın değişimine ayak uydurmaya ve dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm bulmaya yardımcı olmayacağını belirtti.

Çin lideri, bölge ülkelerinin Asya-Pasifik’i istikrarsızlaştırmaya yönelik saldırılara karşı dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile imzaladığı nükleer denizaltı anlaşması AUKUS ve ABD, Japonya ve Hindistan ile Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) kapsamındaki iş birliği, Çin tarafından bölgede kendisine karşı kurulan ittifaklar olarak görülüyordu.

İthalat kısıtlamaları kaldırılıyor

Albanese ile yaptığı görüşmede Xi, dünya ekonomisinde istikrarsızlık, belirsizlik ve öngörülemeyen faktörlerin arttığını ve tüm ülkelerin zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “yüksek duvarlı küçük bahçeler kurulması”, “ekonomik bağların kopması” veya “bağlantının kopması”nın gündeme geldiğini belirtti. Riskleri azaltmanın savunma amaçlı eylemler olduğunu, piyasanın teknolojik gelişme ve insan toplumunun ilerleme trendine uymadığına vurgu yaptı.

Albanese, ziyaretinin ilk durağı olan Şanghay’da katıldığı Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) açılışında yaptığı konuşmada, kurallara dayalı serbest ticaretin ülkelerin refahı açısından önemine dikkat çekerek, “Gibi Bölgedeki diğer ekonomiler, Avustralya ve Çin, kurallara dayalı ticaretin sağladığı istikrar ve öngörülebilirlikten yararlanacak.” refaha kavuştu.” değerlendirmesini yaptı.

Albanese’ye Ticaret Bakanı Don Farrell’ın da eşlik ettiği ziyarette ticari konular ön plandaydı.

Avustralya’nın, Kovid-19 salgınının kökenlerinin araştırılması için bağımsız bir soruşturma yapılması yönündeki teklifinin ardından Pekin yönetimi, tepki olarak bu ülkeden et ithalatını durdurdu ve arpa ithalatına yüzde 80 gümrük vergisi uyguladı.

Öte yandan Avustralya, iç siyasete dış müdahaleyi önlemek amacıyla çıkardığı yasayla bazı Çin yatırımlarına karşı da önlem aldı ve Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’nin 5G ağ altyapısı kurmasını yasakladı. Buna yanıt olarak Pekin yönetimi, Avustralya ile tüm rutin temasları askıya aldı ve Avustralya’dan sığır eti, şarap, ıstakoz, arpa ve kereste ithalatına yeni kısıtlamalar getirdi.

Bu dönemde yaşanan ithalat sorunlarının Avustralyalı üreticilere maliyetinin 13 milyar dolara kadar çıktığı tahmin ediliyor.

Ticaret Bakanı Farrell, mevkidaşı Vang Vintao ile yaptığı görüşmede, şarap, arpa ve kereste ithalatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının ardından deniz ürünleri ve et ürünlerine yönelik kısıtlamaların da bir an önce kaldırılmasını beklediklerini belirtti.

İşçi Partisi hükümeti döneminde bağlantıların yönü değişti

Avustralya’da muhalefetteki İşçi Partisi’nin 21 Mayıs 2022’de yapılan federal seçimleri kazanmasının ardından Anthony Albanese liderliğinde kurulan hükümetin Çin ile ilişkilerde Muhafazakar Parti’nin gerilim politikalarından farklı bir yaklaşım benimsediği görülüyor. Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison liderliğindeki hükümet.

Başbakan Albanese, Kasım 2022’de Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Zirvesi marjında ​​Çin Devlet Başkanı Xi ile bir görüşme gerçekleştirmişti ve toplantı, iki ülke cumhurbaşkanlarının 6 yıl aradan sonra yaptığı ilk görüşmeydi.

Dışişleri Bakanı Penny Wong’un Aralık 2022’de Pekin’e yaptığı ziyaret de iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılmasına yönelik çabaların sinyallerini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu