Haber

Millet İttifakı Ortak Muhtırası

Altılı masada yaşanan kriz, Meral Akşener’in dönüşüyle ​​çözüldü.

Saadet Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen 4 saatlik toplantının ardından liderler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda anlaşmaya vardı.

Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini açıkladı.

Liderler imzaladı

Görüşmenin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düzgun Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın imzalarının yer aldığı ortak mutabakat zaptı yayımlandı. ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu. .

İşte o eşyalar

1- Türkiye geçiş sürecinde; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin unsur ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, kanun, kuvvetler ayrılığı, istikrar ve denetim ilkeleri çerçevesinde istişare ve uzlaşma ile yöneteceğiz.

2- TBMM’nin genel seçimlerde ortaya çıkan yapısı ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişe ilişkin Anayasa değişiklikleri bir an önce tamamlanarak yürürlüğe konulacaktır.

3- Geçiş döneminde Millet İttifakı’na dahil partilerin liderleri Başkan Yardımcısı olacak.

4- Bakanlık dağılımı Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel milletvekili seçimlerinde seçecekleri milletvekili sayısına göre belirlenecek. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan tarafından temsil edilecek. Siyasi Kurullar ve bakanlıklara paralel olarak kurulan Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki bürolar kaldırılacaktır.

5- Bakanların atanması ve görevden alınması, mensubu oldukları siyasi partinin genel başkanının da onayı ile Cumhurbaşkanı tarafından yapılır.

6- Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetki ve görevini katılım, istişare ve uzlaşma ilkelerine uygun olarak kullanacaktır.

7- Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) ilişkin yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenecektir.

8- Başkan; Seçimlerin yenilenmesi, olağanüstü hal ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, kararnameler ve genel düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalar, Millet İttifakı’na dahil partilerin liderlerinin oybirliğiyle karar alacak.

9- Geçiş döneminde yasama faaliyetlerinde işbirliğini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin tamamlanması ile mevcut Cumhurbaşkanının varsa siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin ardından 13. Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni bir seçime gerek kalmaksızın görev sürelerini tamamlayacak.

12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, Başkanın uygun göreceği tarihlerde ve belirlenen görevlerle Başkan Yardımcılığına atanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu